5 Aralık 2015 Cumartesi

Kutsal Balıklar


Bu Balıklar Öldüğünde Defnediliyor Kutsal balıklar köy mezarlığına defnediliyor Malatyanın Arguvan ilçesine bağlı Kızık köyü sakinleri, kutsal olarak gördükleri balıklar için kurban kesiyor, öldüklerinde de, dualar eşliğinde köy mezarlığında toprağa veriyor. Kızık köyü Muhtarı İbrahim Boz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 700 yıl önce kurulan köydeki balıkların kutsal kabul edildiğini ifade ederek, içme su kaynağının bulunduğu yerde yapılan havuzlarda beslenen balıklardan "hastalara şifa, çocuğu olmayanlara da çocuk" dileğinde bulunulduğunu söyledi. Boz, balıkların kutsal kabul edilmesinin hikayesinin de ilginç olduğunu dile getirerek, şunları anlattı: "Zamanın birinde, köy muhtarı içme suyu olarak da kullanılan kaynaktaki balıkları alıp dışarı atmış. Ondan sonra muhtarın oğlu, kızı, hanımı ve kendisi bir yıl içinde vefat etmiş ve ailesinden kimse kalmamış. Bu olaydan sonra balıklar tekrar türemişler.

154085-kizik-koyu-kutsal-baliklar 163085_3
O günden beri bu olay köyde büyük bir yankı uyandırmış, hatta rüyalarında gördüğünü söyleyenler olmuştur. Köylü bu olayı kutsal kabul etmiş. Kıbrıs Barış Harekatı sırasında birgün köylüler bu balıkların kayıp olduğunu, ertesi gün geldiğini ve balıkların sırtında yara izi olduğunu görmüşler." Çevre köylerden de balıkları görmek için gelenlerin olduğunu belirten Boz, balıkların başında kurban kestiklerini, çocuğu olmayanların çocuk, hasta olanlarında şifa dileğinde bulunduğunu kaydetti. Boz, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu balıkların içinde bulundukları suyu içerek veya evlerine su götürerek banyo yapıp, başta sara hastalığı olmak üzere bir çok hastalığa iyi geldiğine inanılmakta. Her cuma gecesi, çevre köylerden ve bizim köy de dahil olmak üzere insanlar burada toplanarak mum yakıp, dua ediyor. Ölen balıklar ise dualar eşliğinde köy mezarlığına defnediliyor." Öte yandan, Arguvan ilçesi Kaymakamı Mehmet Maraşlı Kızık köyündeki "kutsal balıkların" bulunduğu havuzlarda incelemelerde bulundu. Maraşlı, havuzların bakım ve onarımı ile çevre düzenlemesi için gerekli çalışmaların yapılacağını söyledi.
balik-kutsal2
Malatya'nın Arguvan ilçesine bağlı Kızık köyünde kutsal olduğuna inanılan balıklar öldüğünde kefenlenip cenaze töreni düzenlenerek köy mezarlığına defnediliyor. Kızık köyü merkezinde, su kaynağının olduğu yerde bulunan 2 havuzdaki balıklar, kutsal kabul ediliyor ve yenilmiyor. Köylüler, ölümleri halinde balıklar için cenaze merasimi düzenliyor. Ölen balıklar, diğer hayvanlar tarafından yenilmesin diye kefene sarılıp dualar eşliğinde köy mezarlığında toprağa veriliyor. Köylüler, taşlarla mezar düzenlemesi de yapıyor. Köydeki kadınlar yemek yedikleri kapları balıkların bulunduğu havuzlara hem balıkların beslenmeleri için hem de kaplarının temizlenmesi için bırakıyorlar. (Ramazan TAŞTAŞ - Anadolu Ajansı)

balik_cenaze-jpg20140124121707



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder